martes, 30 de octubre de 2007
Esenta
- Uite, simte aici, exact aici, in locul asta, privind spre altar, respira tamaia asta inecacioasa, si simte! Tot ce vezi, tot ce respiri, greutatea tavanului, apasarea peretilor, figurile ametitoare pictate in vitralii, asculta muzica gregoriana de fond. Observa femeile in varsta ce plang si saruta icoana Mariei. Vezi? Simti? Intelegi? Locul asta, aici, chiar aici, locul pe care il vezi, simti, respiri, pe care il gusti si mirosi, este esenta unui popor. Nicaieri nu o vei gasi mai bine intruchipata ca intr-o biserica rece si trista, intima si in acelasi timp, tainic legata de ceva... dumnezeiesc. O biserica reprezinta ceva mai mult decat pe Dumnezeu, in ea isi pot da mana perfect atei si credinciosi, toti romani. Romani, care din veacuri si-au trait soarta prin muntii astia frumosi, sau prin campia asta, care, in aparenta nu are nimic magic.
- Intelegi acum, pricepi esenta poporului roman? Iti vorbesc de ceva care persista in coltul cel mai launtric al unui suflet. Caci dincolo de manele, betie si vin, dincolo de furt, este o simtire specifica, si aceea se intoarce oricand la doina, la tristete si dor, iar doina se asculta cu inima.. intr-o biserica. Eu sunt roman, intelegi Alfredo?
- Si Fabianni, lo pillo. Es muy agradable vivir aqui, está bien ser.. rumano.
sábado, 27 de octubre de 2007
Amor mío,
Filmul “Monster” duce pana la ultimele sale consecinte definitia omului. Oare cat de departe se poate ajunge in cadere si nimicnicie? Sau, formulat si din alt punct de vedere – privind la acelasi film – cat de mult poate suferi o fiinta umana, cat poate indura si care este granita simtirii si a pierderii sufletului pentru veci? Si ce rol are Dumnezeu in toate acestea? Caci dincolo de spectator care aranjeaza circumstante din cand in cand, pentru propria-i diversiune, ce functie ocupa divinul in toata aceasta murdara treaba, numita viata omului pe Pamant?
“Amor mío” scria misive personajul depravat, decazut si murdar din filmul “Juegos de mujer” interpretat de Charlize: sufletul ei bisexual, dedat curviei si putinei moralitati, iubea dincolo de confuzele linii ale binelui si raului, iubea peste pacat, ca si cum ultimul component – si primul – din care era facuta, nu-l constituiau supercorzile atomice ci insasi dragostea. Desigur, un indragostit de crestinism ar putea demonta foarte usor supozitiile cuantice, inlocuind “stiintific” supercorzile cu Dumnezeu, cu forta ce sustine Universul.
O mare poveste de iubire nu se poate face decat la umbra gandirii, caci numai o dragoste mai puternica decat orice, o dragoste care invinge si sfarama orice, o dragoste care-mi scoate porii din locurile lor, indrazneste sa cugete la efortul de a mentine o legatura eterna intr-o lume finita. Numai o dragoste ca a Charlizei care-i scrie disperata iubitului ce lupta pe front: “Amor mio” – sugerand o lupta supraomeneasca, iubind cu o putere straina omului, accepta orice rau si nu uita niciun moment petrecut cu el, in sepratana unei revederi.
“As lupta oricat, as munci pana as cadea frant sub bicele dusmanului, as indura orice, daca as sti ca dupa toate tu ma ves astepta pentru a mi te darui o ora, un minut. Sa te aud vorbind, sa te vad vazandu-ma, sa te simt putin.” Aceasta este dragostea care ii face pe unii oameni eroi, ridicandu-i o treapta inspre ingeri, indepartandu-i o treapta de grobianul trairii lumesti.
viernes, 26 de octubre de 2007
jueves, 25 de octubre de 2007
Asta e Blog - 25.10.2007
Nu este o lene normala, o lene pe care o simti uneori cand te relaxezi frumos in pat. este o lene metafizica, o lene ce te tine in pseudo-cunoastere si amanare. nu spun ca ar fi posibila cunoasterea, doamne-fereste, dar macar daca as incerca sa las in urma"tiganeala" de a lasa pe maine ce pot face.. azi. Traiesc intr-un permanent viitor. intotdeauna maine. cu riscul a a ma bloca in clisee o spuna pana la urma: traiesc intr-un viitor care nu vine niciodata. Totul este un cliseu, o continua senzatie de deja-vu, iar cateodata senzatia de gol se aumenteaza colosal. Asa mi se intampla mai pe inserat, cand ma intorc spre casa cu cheful de a face ceva, stiind cu precizie ca nimic din ce gandesc nu se va plasmui... Ma teleportez automat in decada anilor 90, cand dupa ce fiara comunista fusese invinsa (o mare propaganda mincinoasa despre care nu vom vorbi mai tarziu) melodiile ce monopolizau singure vara imi umpleau sufletul de fericire - sau cel putin asa vad si simt eu, privind in tercut.
Asadar, va recomand celor care sunteti romani sa va intoarceti in anii 9 zeci si sa va descarcati hiturile. Lasati-va apoi cuprinsi de amintirile de la 12 - 16 ani si invingeti-va lenea! Succes.