domingo, 22 de noviembre de 2009
Critica subiectiva a unei capodopere cinematografice (in multe din sensurile inimaginabile)
Iarna Pastelui fals
lunes, 4 de mayo de 2009
Daca m-ai intreba ce as putea face pentru tine sa nu mai fii atat de proasta nu ti-as raspunde nimic
Nu as sti ce sa-ti raspund. Desigur, as insirui un raspuns melodramatic, de genul: nu poti spune despre tine ca esti proasta, esti o fiinta umana demna de respect, nicio fiinta umana nu se poate caracteriza in astfel de termeni, sunt indignat de-a dreptul si te apreciez pentru calitatile tale osebite, care sunt: etc...
Dar raspunsul acesta nu ar fi decat o insiruire de bazaconii, de stupiditati goale si fara sens. Goale ca tine cand stai goala in pat si eu te apreciez nu pentru inteligenta ta ci pentru sanii tai veseli ca doi puisori de urs.
As putea sa raspund altfel: hei, nu esti o proasta. Trebuie sa inveti sa te iubesti mai mult si sa nu mai asculti de gura lumii, gura spurcata si netrebnica, invidioasa. Esti frumoasa si sexi, de-aia lumea se oftica...
Dar si raspunsul acesta ar fi doar apa de ploaie calda. In realitate nu cred nimic despre tine. Nu am nicio parere despre aptitudinile tale si nici nu ma intereseaza IQ-ul tau. Tot ce vreau de la tine este o noapte - sau mai multe nopti - sau jumatati de ora in timpul zilei, pentru distractie fara compromis. Evident, trebuie sa pretind ca-mi pasa si de sufletul tau, trebuie sa pretind ca ma preocup de mizerele tale nazuinte si planuri de viitor, de aceea iti cumpar: ruj, crema de fata, flori ieftine, pizza la pachet. Nu as vrea sa te jignesc oferindu-ti vreo carte, nu e treaba mea sa iti sugerez autori, sau istorii. Ce vrei tu sa devii, eu stiu, de aceea iti dau impresia ca poti fi: te plimb cu masina, ascultam manele la maxim, cobor geamul din dreapta si ma cert cu prostii care ma lezeaza in trafic, toate astea sub privirea ta incurajatoare de sub ochelarii mari, DoRce and Cavannah pe care ti i-am luat din tarabe de la targ.
Esti fata de cartier, stii ce vrei, stii ce loc trebuie sa ocupi in ierarhia femeilor frumoase si parsive care umbla cu bagabonti cu "b", care stie cand sa incaseze palme si sa se puna in genunchi pentru a cere iertare si pentru altele...
Faci totul pentru tine si mergi inainte pe propriile tale picioare, sau printre ele.
Eu te apreciez in parte pentru asta, pentru spiritul tau de supravietuire, ce as putea sa-ti ofer de fapt, dandu-ti o carte, dandu-ti o idee? Nefericire? Tu stii ce vrei mai bine.
Tu nu esti vinovata pentru ca eu, in loc sa-ti retin numele te-am dezbracat din priviri. Tu nu esti vinovata ca te imbraci provocator si indecent, tu nu esti vinovata pentru ca ai fundul tras inapoi si sanii mari si proeminenti. Tu nu esti vinovata pentru frumusetea ta inexpresiva, ca de papusa fara limbaj, fara semne...
Vezi bine, daca m-ai intreba ce as putea face pentru tine sa nu mai fii asa de proasta, nu ti-as raspunde nimic pentru ca nu m-ar preocupa vreodata in viata un asemenea subiect, dar mai ales, o zic din profundul respect pe care il am pentru femeile revizioniste si independentiste, pentru ca tu nu m-ai intreba niciodata asa ceva.
martes, 28 de abril de 2009
egal
Care este verbul care ne defineste cel mai bine? Am scris deja despre supraevaluarea umanitatii? Cred ca da. A venit timpul sa vorbim despre verbul “a face”. Inainte de a o “face” as vrea sa pot folosi un limbaj fara personalitate, un limbaj fara partinire, in care cuvintele sa fie incapabile de a exprima, cu adjective, gradele. Un limbaj al perfectei egalitati, in care sa fie imposibil de raspuns la o simpla intrebare. Un limbaj fara cuvinte, caci intoarcerea in negura timpului pare tot mai dezirabila.
Am sa innebunesc intr-un final, stiam la inceputul acestui proiect – unica mea carte – ca pasii pe care ii vor da ma vor duce intr-acolo. Am sa mutesc, egalizat (uimit) de atata uratenie: uratenia de a fi orfan intr-o lume in care lectiile de viata imi par naluci, scenarii imposibile si halucinante, demonstratii ale prostului gust.
Se da cazul: lumea e de ras; acum avem prostul gust sa implementam norme sociale si disciplina, avem nesimtirea sa face seriozitate acolo unde nu-i decat un haz dement. Metafora care explica viata ca un joc, jocul nu foloseste la nimic, jocul este unica circumstanta in care suntem liberi, pentru ca ii acceptam regulile. Viata este un joc, regulile sunt normele convietuirii in societate. Daca poti, respira aici.
Era un biet erou, un tip ok, de nota zece, care a venit sa salveze lumea si sa o indrepte spre chestii si mai haioase: Dumnezeu, eternitate, etc. La un moment dat, scarbit de atata egalitate (mizerie, falsitate, norme, seriozitate, prostie, imbecilitate, avaritie, dragoste, noblete, salvare, sentimentalism) a strigat in piata: va rog, un loc unde sa respir. Atunci a aparut ca din senin bunul samaritean care l-a dus intr-un loc intunecat, o cloaca imputita si pestilentiala: poftim, respira aici. Se povesteste ca eroul n-a mai iesit niciodata din cloaca, a gasit acolo un loc in care putea respira, cloaca avea demnitatea sa fie sincera si sa fie ceea ce era. Afara totul era o cloaca deghizata in egalitate (sens al vietii, fericire, empatie, generozitate, bunatate).
Cei ca mine, aflati in imposibilitatea de a crede in nimic, cei egalizati, nu vad scapare nici
E-adevarat, iubesc atat de mult viata incat imi e si frica sa o mai contemplu: cand ma destept din contemplare observ cu egalitate si egalitate (ciuda si mirare) ca au putut trece 7 ani pe langa mine si pus in fata obligatiei de a face bilantul, inteleg ca memoria de scurta durata este praf si fum.
Sunt filozoful care egalizat (dezgustat, ingretosat) de incapacitatea limbajului – cred in continuare ca aici este cheia existentei – prefera sa se comporte ca animalul. Oare in jungla, fara cuvinte, as putea fi fericit? E evident ca raman in societate, astept sa treaca anii peste mine si sa ma schimbe minunea pe care am incetat sa o mai banuiesc. In dragoste nu mai cred, imi ramane viziunea inevitabila a lui Dumnezeu vorbindu-mi, minune ce va avea loc in cele din urma cand eu voi fi incapabil sa mai articulez cuvinte, incapabil de planuri, de idei, egal (nebun).
Vreau sa fiu egal (ipocrit) – nu pot renunta la limbaj. Oricat am dezbate, oricat ne indemnam (exclusiv si pe alocuri) la meditatie, tot verbul cu pricina ne mana : facerea de lucrui ne defineste. Asa se explica existenta ulimilor sapte ani ai mei: eu am facut, nu am fost. Iar lucrul acesta ma debiliteaza pana la perplexitate.
Chiar nu exista nicio posibilitate?
Nici macar prozac? Nici Soma?
martes, 21 de abril de 2009
Stimuli pentru cadere
lunes, 30 de marzo de 2009
Scoala micilor mizerii
- In cinstea micilor bucurii, adica a te bucura inseamna a fi cretin, caci acestea bag seama nu ascund mai mult decat false izvoare de viata (micile bucurii). Bucuria de gasi dimineata, cand merg la scoala, toate masinile parcate ordonat in curtea facultatii, astfel incat imi este imposibil sa mai gasesc vreun loc. Bravo!
- In cinstea oamenilor cu multe idei: numai ei, intepati de acul vanitatii pot scrie, pot crea. Fara aceasta mica mizerie, lumea ar fi cu mult mai plictisitoare.
jueves, 26 de febrero de 2009
Exercitii de impotmolire
jueves, 19 de febrero de 2009
Blogul nu are feed-back, nu vaz comentarii in dansul, blogul se simPte singur in Internet, i-am transferat esenta existentei mele in lume. E, aiurea! Eu ma simPt asa pe alocuri, dar nu ma vad dezbracat de idei nici de putere, ci ma scutur tot mai tare de lene.